Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize bir bozukluktur. Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır. Karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duyma gibi belirtilerle ortaya çıkan depresyon bozukluğunun türleri bulunur.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Sürekli üzgün, mutsuz ve umutsuz hissetmek, hayata karşı ilgi ve beklenti kaybı, uyku bozukluğu, iştahta artış ya da azalma, özgüven kaybı ve değersizlik hissi depresyonun fiziksel ve zihinsel belirtileridir.
Depresyonu işaret eden belirtiler şunlardır:
- Üzgün ve mutsuz hissetme
- Keder ve umutsuzluk içinde olma
- Depresif ruh hali
- İlgi duyulan ve zevk alınan aktivitelere karşı istek kaybı
- Uyku sorunları yaşama(uykuya dalamama, sık uyanma)
- İştahta artış ya da azalma
- Her şeyi ağırdan alarak yapmaya başlama
- Konsantrasyon eksikliği
- Başkalarına karşı sinirli olma ve hoşgörüsüz davranma
- Kendini değersiz hissetme
- Cinsel istekte azalma
- Enerji düşüklüğü
- İntihar gibi kendisine zarar verme düşüncelerine sahip olma
- Rutin olarak yapılan işleri yerine getirmeme
Depresyon Neden Olur?
Depresyona ölüm, iş kaybı, doğum yapma gibi yaşamı değiştiren ve etkileyen durumlar neden olabilir. Bunun yanında ailesinde depresyon öyküsü olan kişilerin de yaşama olasılığı daha yüksektir. Ortada hiçbir sebep yokken de depresyona girilebildiği bilinir. Depresyonun kesin olarak nedeni bilinmese de neden olduğu faktörler şöyle açıklanır:
- Mutluluk hormonları olarak bilinen seratonin ve dopamin dahil olmak üzere nörotransmitterlerin eksikliği depresyona neden olabilir
- Birinci derece bir akrabanızda depresyon varsa, bu duruma yakalanma olasılığınız genel nüfusa göre yaklaşık üç kat daha fazladır
- Sevilen birinin ölümü, travma, boşanma, izolasyon ve destek eksikliği gibi zor deneyimler depresyonu beraberinde getirebilir
- Kronik olan ağrı ve diyabet gibi durumlar depresyona yol açabilir
- Bazı ilaçlar yan etki olarak depresyona sebep olabilir
- Bunun yanında günlük hayatta strese maruz kalmak da depresyona neden olabilmektedir.
Depresyon Tedavisi
Depresyon tedavi edilebilir zihinsel ve ruhsal sağlık sorunları arasında yer alır. Tedavi arayan ve tedavi olmak isteyen depresyonlu kişilerin yaklaşık %80 ila %90’ı iyi yanıt verdiği bilinir. Depresyonu geçirmek için şu tedavi yöntemlerinden yararlanılır:psikoterapi,ilaç tedavisi,Emdr,act,bilişsel Terapi,grupla psikolojik danışma.
Depresyona Ne İyi Gelir?
Depresyonun yarattığı mutsuzluk, isteksizlik ya da günlük aktivitelerini yerine getirememe gibi belirtilerden kurtulmak ve depresyondan çıkmak için bazı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Depresyona iyi gelen yöntemler şöyle sıralanır:
- Düzenli olarak egzersiz ve spor yapmak
- Uyku kalitesine önem vermek
- Sağlıklı beslenmek
- Çevrenizle ve değer verdiğiniz insanlarla vakit geçirmek
- Stresle başa çıkma yöntemlerinden yararlanmak
YORUMLAR