Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milletvekili Şahin…

Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesinin feshinin
Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesinin feshinin reddine karar vermesini değerlendirdi

Anayasa’ya Aykırılık Meşrulaştırıldı

      CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden Cumhurbaşkanı kararının iptaline ilişkin partileri adına Danıştay’a açtıkları davanın 2’ye karşı 3 oyla reddedildiğini bildirdi.

      Bu red kararının, fesihe dayanak olan Cumhurbaşkanı kararının yargı denetiminin dışında olduğu anlamına geldiğini söyleyen Şahin, “Bu karar, Danıştay gibi yüksek bir mahkemenin Anayasa’ya aykırılığı meşrulaştırması, hukukun üstünlüğünü yok sayan siyasi bir karara imza atması anlamına geliyor.  

      Hukuki mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Kadınlara sözümüz var: İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden imzalayıp onaylayacağız. Çünkü İstanbul Sözleşmesi Bizim, İstanbul Sözleşmesi yaşamak isteyen kadınların…  İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz” dedi.

20 Mart 2021’de fesih kararı çıkmıştı

      Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti. Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, Cumhurbaşkanı Kararının, 20 Mart 2021’de Resmi Gazetede yayımlanmasıyla Türkiye Cumhuriyeti tarafından feshedildi.

      Cumhurbaşkanı Kararında, “Türkiye Cumhuriyeti adına 11 Mayıs 2011’de imzalanan ve 10 Şubat 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin, Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

Savcıdan “Sadece Cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez” görüşü

      Cumhurbaşkanı Kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştayda çok sayıda dava açıldı. Danıştay 10. Dairesi, açılan davalarda yürütmenin durdurulması istemlerini reddetmiş, iptal istemlerini ise duruşmalı olarak ele almıştı. Duruşmalarda, Danıştay Savcısı, “bir işlem hangi usule uygun tesis edilmişse aynı usule uyularak feshedilmesi gerekmektedir. TBMM’nin uygun bulma kanunuyla yürürlüğe giren bir anlaşmanın feshi ancak TBMM’nin uygun bulma kanunuyla kaldırılması kararı ve cumhurbaşkanının uygun bulmasıyla yürürlükten kaldırılacaktır. Sadece cumhurbaşkanı kararıyla feshedilemez” görüşünü dile getirerek, işlemin iptaline karar verilmesini istemişti.

      Türkiye’nin, Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında İstanbul’da imzaya açılan sözleşme, “İstanbul Sözleşmesi” olarak anılıyor. Türkiye, sözleşme 11 Mayıs 2011’de imzaya açıldığında ilk imzayı atmış, 24 Kasım 2011’de parlamentosunda diğer ülkelerden önce onaylamış ve onay sürecini sonuçlandıran Bakanlar Kurulu Kararının 8 Mart 2012’de, Dünya Kadınlar Gününde Resmi Gazete’de yayımlanmasını takiben, 14 Mart 2012’de onay belgesini Avrupa Konseyi Sekreteryası’na sunan ilk ülke olmuştu.

      -Haber/Mehmet ÖZGÜN-