Her geçmiş, kaygılı bir gelecek barındırır…
Kayıplar yaşanır, sevinç de, hüzün de barınır bu ritimli geçişe…
Kaldırım Serçesi, Sokak Kızı İrma, Keşanlı Ali oyunları
“Alnımda karakalem bir gelecek resmi
Ağzım kanatları kesik şarkılar
İki bulanık zamandan bir tenha atlas…” diye araya giriyor Şükrü Erbaş
Ama arası yok bu zerafetin, bu beyazın, bu aydınlığın
Muammer Karaca ile çalıştığı yıllarda, iliklerine işleyen heyecan, ilkeler ve hayal kırıklığı… Küçük Sahne’de Dormen Tiyatrosu’na katılış ve burada oynadığı “Ben Bir Fotoğraf Makinesiyim” bir dönüm noktasıdır aynı zamanda…
On parmağında on marifet: zarafet ve eşsiz bir Türkçe…
Zerafetin kendisini kaybettik sanırım, Gülriz Sururi’yi…
“Karanlığın olmadığı yer, düşlenen gelecekti; hiçbir zaman göremeyeceğimiz, ama belli belirsiz de olsa paylaşabileceğimizi sezdiğimiz gelecek…” diye yazmış George Orwell
Göç
Çocuk işçiliği
Kadın cinayetleri
Açlık, yoksulluk
Dünyada yaşanan karmaşa ve kaosa rağmen bilim, geçmişle gelecek arasında köprü olmaya devam ediyor… İnsanlık yararına ve doğadaki tüm canlılık için bağlanan umut ışığı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ural Akbulut, uluslararası dergiler Science ve Nature ile önemli bilimsel konferanslar gibi kaynaklardan, 2018’de bilim dünyasında yaşanan önemli gelişmeleri, yüzlerce buluş arasından derledi. (Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr)
“İlaçları sadece hastalıklı hücrelere taşıyan hidrojel
ABD’deki George Washington Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde Doç. Cole DeForest, ilaçları sağlıklı hücrelere zarar vermeden tümör hücrelerine ulaştıran bir biyomalzeme üretti. DeForest, tedavi için gereken ilacı hidrojelin içine yerleştirdiklerini kaydetti. Teknolojinin insanlarda uygulanması için çalışılıyor. Nature Chemistry Dergisi’nde yayımlandı.
Laboratuvarda üretilen akciğer domuza takıldı
Galveston Teksas Üniversitesi’nde tıp profesörü Joan Elizabeth Nichols, domuzları laboratuvarda ürettikleri akciğerler ile yaşattıklarını bildirdi. Araştırmacılar, nakil yapılacak domuzun akciğerinin sol lobunu çıkartıp yerine laboratuvarda ürettikleri akciğer lobunu nakletti. Domuza takılan akciğer lobunda, iki hafta içinde kan damarları oluştu. Toplam dört domuza nakledilen ve 2’şer hafta aralıklarla çıkartılıp incelenen akciğer loblarının iki ay boyunca vücut tarafından reddedilmediği belirtildi. Araştırmacılar, 10 yıl içinde insan deneylerine başlamayı umuyor.
Soruları insan gibi cevaplayan yapay zeka
Microsoft Research Asia adlı araştırma merkezinde, Stanford Üniversitesi tarafından 100 bin soru arasından seçilen “SQuAD” adlı okuma-anlama sınavını başarıyla tamamlayan yapay zekâya sahip bir teknoloji geliştirildi. Yapay zeka programı, sorulan soruları normal bir insan düzeyinde cevapladı. Sınavı cevaplayan insanların not ortalaması 82.304 iken yapay zekânın aldığı puan 82.650 oldu.
Şeker ölçen giysi
Washington State Üniversitesi’nin makine ve malzeme mühendisliği bölümünde, Türk bilim insanı Doç. Dr. Arda Gözen, kanda şeker ölçen giyilebilir cihazı 3D yazıcıda üreterek bir ilki başardı”
Geçmiş de bir gelecek barındırır nasılsa… Umut, aydınlık…
Kayıplar da yaşanır, sevinç de, hüzün de barınır bu zamanlı geçişe…
Murathan Mungan’ın dizeleri gibi:
“Zaman usulca sıyrılır aramızdan
ta içimizde duyarız gelecek günlerin geçmişini
başka ne gelir elimizden…”
YORUMLAR