Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murad DEMİRKOL

Bilim İnsanları

Teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda “erkeklerin en iyi olduğu” şeklinde ön yargılar bulunsa da çok sayıda bilim kadını önemli buluşlar ortaya koyarak adından söz ettirmiş…

Kadın doğasını reddeden ama özellikle de kadını toplumsal yaşamdan dışlamaya çalışan kasveti silmek istercesine…

Her şeye rağmen amaçlarından vazgeçmemiş ve gelişime yön vermiş kadınlar

Yaşamın en aktif alanlarında boy gösteren bilim kadınları…

Dünyanın ilk bilgisayar programcısı: Ada Lovelace
İngiltere’nin başkenti Londra’da 1815’te dünyaya gelen ve asıl adı Augusta Ada Byron olan “Ada Lovelace”, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak biliniyor.
Cambridge Üniversitesinde dönemin önemli matematik profesörlerinden Charles Babbage ile matematik ve mantık alanında birçok çalışmaya imza attı…

Bilim uğruna ölen kadın: Madam Curie
”Madam Curie” olarak tanınan Polonya asıllı Fransız fizikçi ve kimyager Maria Sklodowska Curie (1867-1934) ise bilim dünyasında önemli başarılara imza atan mucit kadınların başında geliyor.
Radyoaktivite alanında yaptığı çalışmalarla atom altı parçacık fiziğine öncülük eden Curie, uranyum elementiyle 20. yüzyıl başında yaptığı deneylerde atom altı parçacıkların artırılmış etkinliğini ilk keşfeden kişi oldu.
Bu çalışmalarıyla 1903’te fizik, 1911’de ise kimya alanında Nobel Ödülü’ne layık görülen Curie, bu ödülü alan ilk kadın oldu ve yine bu ödülü iki kez kazanan ilk bilim insanı unvanını aldı.
Bu bilim kadını yaşamı şöyle tanımlar: “İnsanları olgun ve ahlaklı biri haline getirmeden daha iyi bir dünya beklemeyiniz. Bunun için her birimiz önce kendimizden başlayarak sorumluluğumuzda onların eğitimi için çalışmalıyız…”

HIV virüsünü tanımı: Barre-Sinoussi
HIV’in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden kişi olarak tarihe geçen kişi Fransız bilim kadını Françoise Barre-Sinoussi de bilim tarihinde çığır açan kadınlar arasında yer alıyor.
AIDS’e bir mikrop veya virüsün yol açıp açmadığını anlamak üzere 1983’te kurulan bir araştırma grubunda yer alan Barre-Sinoussi, yalnızca iki haftada varsayımının doğru olduğunu keşfetti.
Yaptığı çalışmalar, AIDS tedavi yöntemlerinin önemli ölçüde iyileştirilmesini sağlayan esasları oluşturmuştur.

“Sinir büyüme faktörü”nü keşfetti
İtalya’nın Turin kentinde 1909’da doğan tıp araştırmacısı Rita Levi-Montalcini, sinir büyüme faktörünün keşfedilmesi, sinir sisteminin gelişimi ve farklılaşması konusunda önemli çalışmalara imza attı.
“Kadınlar, yaşıtları erkeklerle karşılaştırıldığında eşdeğer zihinsel yeteneklere sahip. Öte yandan kadınlar doğaları gereği en çetrefil ve çözümü güç görünen sorunların altından başarıyla geliyorlar. Kadınların erkeklerle eşitlenecekleri gün geldiği zaman, dünya geleceğe yeni bir umutla bakabilecek.”  diyor bir söyleşide…

Çünkü atomun çekirdeğindeki protondan nötrona kadar, yaşama dair umut aşılayan bir gerçeklik var

Bir fotoğraf.
Bir melodi
Bir öykü, bir şiir, bir iki adımlık mesafe…
Her şeye rağmen
Adı konmamış bir gelecek var…

.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER