Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ortada Baraj Yok!

Açıklamalar, güzel sözler, 15

Açıklamalar, güzel sözler, 15 yıldır gazete sütunlarını süslüyor…

DSİ’ye göre, Reyhanlı Barajı Amik Ovası’na hayat verecek.

Devlet Su İşleri (DSİ), ortada henüz olmayan Reyhanlı Barajı’nın Amik Ovası’na hayat katacağını savundu. DSİ’den yapılan açıklamada, DSİ’nin Hatay iline yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam etmekte olduğu, Hatay’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin de su yapıları olduğuna vurgu yapıldı. Hatay’da, Reyhanlı barajı yapımı ile ilgili yaklaşık 15 yıldan beri gazetelerde süslü, parlak sözler ve açıklamalar yer almasına rağmen, henüz ortada olmayan bu barajla ilgili DSİ’nin ileriye dönük güzel açıklamaları ise sürüyor.
İşte DSİ’nin bu güzel açıklamalarından biri şöyle:
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen Gölsu Projesi kapsamında Hatay ili de nasibini alırken, Akdeniz Gelişim Projesi (AKDENİZGEP) kapsamında bulunan Hatay ilimizde devam eden projelerin tamamlanması ile bölge insanının refah seviyesi yükselecektir” dedi.
DSİ Genel Müdür Acu, “Bu kapsamda, Hatay ili için çok büyük önem arz eden Reyhanlı Barajı’nda çalışmalar hızla devam etmektedir. İşlendikçe değeri artan topraklara sahip olan Hatay’da nüfusun % 30’unun tarım ile iştigal etmesi barajın önemini daha da arttırıyor.
Hatay ili Reyhanlı ilçesi sınırları içerisinde Amik Ovası’nda yer alan Reyhanlı Barajı ile 600 bin dekar tarım arazisinin sulama suyu ihtiyacı karşılanacak. Taşkın ve sulama maksadıyla projelendirilen ve Suriye sınırında bulunan barajın su kaynağını, Afrin Çayı, Karasu Çayı ve Asi Nehri oluşturuyor.
9 bin 271 metre kret uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kretine sahip Reyhanlı Barajı ile hem Amik Ovası’nda yer alan 600 bin dekar zirai arazi sulanacak hem de 200 bin dekar saha taşkın zararından korunacaktır. Bugüne kadar çalışmalarda; gövde dolgusunun büyük bir kısmı, ulaşım yolları, kondüviler tamamlanmış olup gövde dolgusuna devam edilmektedir. Reyhanlı Barajı tamamlandığında 2017 yılı birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 407 milyon 848 bin TL katkı sağlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.
Diğer taraftan, Reyhanlı Barajı ‘Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı ile Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı’nın yapımının da devam ettiğini belirten Genel Müdür Acu, “Reyhanlı Barajı Sulaması 1. Kısım İşi’nin yapım ihalesi ise Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirildi. Reyhanlı Barajı Sulaması 1. Kısım işi kapsamında yer teslimi yapılmış olup toprak analizleri ve toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir.
Reyhanlı Barajı Sulaması 1. Kısım İşi kapsamında, brüt 117 bin 380 dekar zirai araziye sulama hizmetinin verilebilmesi için gerekli olan sulama ve drenaj şebekesinin inşaatı ile bu şebeke üzerindeki bütün sanat yapılarının inşa edilmesi planlanmaktadır” dedi. Reyhanlı Barajı Sulaması 1. Kısım İş’inin tamamlanması ile 2017 birim fiyatları ile dekar başına 742 TL net gelir artışı, ülke ekonomisine yıllık 87.096.000 TL ilave katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten Acu, şöyle devam etti:
“Sulama projesi ile beraber bölgede tarıma dayalı sanayi gelişerek, bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine olanak sağlanacak ve refah düzeyi artacaktır.”
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, son olarak, “Bu çalışmaların yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye de ekledi. -Cemil Yıldız-