Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sondaj’ı Müze mi yaptı?

Peki, “ne” Bulduk? “Kültür

Peki, “ne” Bulduk?

“Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla İlgili Olarak Yapılacak Araştırma, Sondaj ve Kazılar” hakkındaki yönetmeliğe göre, “Sondaj ve Kazı”; taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının ortaya çıkarılması için bilimsel metotlarla toprak ve su altındaki tabii, tarihi ve arkeolojik alanlarda yapılan çalışmaları ifade eder. Peki, burada yaşanan da bu mu? Eldeki’vurdumduymazlığın’ karşılığı bu mu?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan “Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla İlgili Olarak Yapılacak Araştırma, Sondaj ve Kazılar Hakkında Yönetmelik” noktasında durup da, Antakya Dutdibi Mahallesi içinde, eski bir okuldan geriye kalan bu daracık alanda yaşanan bu ‘derin çukurlara’ anlam vermeye çalışalım mı bugün?
‘Derin çukurların olduğu alanın’ yıkılan bir okuldan geriye kalan bir arsa olduğunu yazdığımız dünkü haberimizin ardından, sorumlu kurum olarak ‘İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü işaret etmiş, alanın güvenliği için yetkilileri göreve davet etmiştik. Konuya ilişkin bizleri arayan ve ismini vermek istemeyen bir yetkili, konunun ‘alanda sondaj yapan Müze’ ile ilgili olduğunu söyledi. Bölgenin ‘sit’ alanı olduğunun altını çizen yetkili ismin söyledikleri mi?

“Burada, ilerideki süreçte daha detaylı kazı yapılabilir. Bana gelen bilgiye göre, yapılan sondaj da buna dair. Biliyorsunuz, bölgede bir teleferik çalışması var ve bölgede bulunan tarihi eserler nedeniyle bu proje de uzun bir süredir bekletiliyor. Bahse konu olan okul arsası da bu bölgenin çok uzağında değil. Bu anlamda, yapılan bu sondajlarla bir şeyler bulunmuşsa da bu çok da şaşırtıcı olmayacaktır.”
-BAKANLIK İZNİ!-
İlgili Yönetmelik, “Kazı çukurları, Bakanlığın izni olmadan kapatılıp-doldurulamaz” der. Peki, ifade edilenler doğruysa ve söz konusu alanda ‘arkeolojik bir tarama’ söz konusu ise, sondajlar da bu nedenle yapılmışsa, güvenlik noktasında verilen bu açıklar için aynı ‘Bakanlık’ ne der?
Yine aynı Yönetmelik, “Kazı heyetleri; kazı yeri ve kazı yerindeki sabit tesisler ile bunlar içindeki her türlü malzemelerin korunması için yeteri kadar bekçi görevlendirirler” ifadesine yer verir. Ancak İstiklal İlköğretim Okulu’ndan geriye kalan molozlar arasında derinliği yer yer 3-4 metreye varan çukurların yarattığı risk noktasında ‘yapılmayanlar’ için ne söylemek gerek? Bu konuda yaşanan ‘güvenlik’ açığı için hangi kurumu ‘sorumlu’ tutmak gerek?
-KONUŞUR MUYUZ?-
Antakya Dutdibi Mahallesi içindeki bahse konu alanın vatandaş nezdinde yarattığı tedirginlik için şu ana kadar her hangi bir açıklama yapılmadı. Konunun birebir muhatabı olan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, sessiz! Son bilgiler ışığında beliren sorular için Müze İdaresi ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bir şey söyler mi, işte bu merak konusu! -Tamer Yazar-