Şiddet, hemen herkesin zihninde… Kendini kanundan üstün gören bireylerin özellikle…
Trafikte…
Tribünde…
Evde…
İşyerinde…
Yarattıkları dil ve tavırdan tutun, dizilerin ve haber bültenlerinin yarattığı şiddete kadar… İnsanlığımıza, çocuk ve kadın bedenine yönelik saldırıların aymazlaşıp, sıradanlaştığı bir cinnet hali…
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2019 Ocak ayı kadına yönelik şiddet raporunu açıkladı.
Rapora göre, 2019 yılının Ocak ayında 43 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet de devam etti. Raporda Ocak ayında işlenen kadın cinayetlerinin 10’unun şüpheli ölüm olarak kaydedildiği belirtildi.
Bireysel silahlanmanın kadınların hayatlarına mal olduğunun belirtildiği raporda, ocak ayında 16 kadının ateşli silahla öldürüldüğü belirtildi.
Cinsel saldırıya maruz kalan kadın sayısının 30 olarak belirtildiği raporda, gerçek sayının daha fazla olduğunun altı çizildi.
Arno Gruen, Empatinin Yitimi adlı eserinde; “Geçen altı bin yıl boyunca insan oluşumuzun tarihi aslında empatinin bastırılmasının tarihidir. Ancak empatinin bastırılmasıyla şiddet ve yıkımı meşrulaştıran bir bilinç gelişmektedir…”diye yazmış.
Şiddet psikolojisine yenilmeden, saman alevi öfkeleri bir yana bırakıp, sağlıklı bir ülkenin, sağlıklı bireylerini yetiştirmek, tek gayemiz olmalı…
Ötekileştirmeyen, insanca değerlerin ortaklaştığı yeni bir kuşak yetiştirmek…
Bir diğer sorun iş kazaları…
Çocuk işçiliğiyle mücadele ve güvenli çalışma…
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Ocak ayı iş kazaları raporunu açıkladı. Rapora göre Ocak ayında 155 işçi yaşamını yitirdi.
Rapordaki verilere göre,
• 155 emekçinin 135’i ücretli (işçi ve memur), 20’si kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
• Ölenlerin 11’i kadın işçi, 144’i erkek işçi.
• Kadın işçi ölümleri tarım, tekstil, ticaret, eğitim işkolları ve işkolunu belirleyemediğimiz organize sanayide gerçekleşti.
• 3’ü 14 yaş ve altında olmak üzere 10 çocuk işçi (üçü tarım, biri gıda, ikisi tekstil, biri ağaç, biri ticaret, biri metal işçisi ve biri hurdacı) can verdi.
• Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, belediye/genel işler, metal, tekstil, ağaç, enerji ve güvenlik işkollarında gerçekleşti.
• En fazla ölüm nedeni zehirlenme/boğulma, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi ve yüksekten düşme. yoğun ve fazla çalışmanın çıplak bir sonucu olan kalp krizi sonucu olan ölümlerdeki artış sürüyor.
“Üzerinde zevkle yaşamak için insanın sadece biraz toprak parçasına, altında huzurla yatmak için de bundan daha azına ihtiyacı var…” diye yazmış Goethe
YORUMLAR